Tinerii construiesc o Românie civică este proiectul Fundației Proiectul de Educaţie Civică şi Dezvoltare Academică (ECDA), finanțat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Am aflat de activitățile acestui ONG și de obiectivele proiectului pe care l-au implementat la târgul asociațiilor organizat în cadrul workshopului Youth Bloggers for NO Hate Speech. Atunci am interacționat cu reprezentanții mai multor asociații, am rezonat cu multe dintre ideile lor, m-au surprins altele și cu siguranță îi voi sprijini pe viitor în promovarea acțiunilor lor de a face lumea un loc puțin mai bun. Recunosc, statutul meu de voluntar a prins puțină rugină în ultima vreme, așa că e rost de reconectare.

Profilul Fundației Proiectul de Educație Civică și Dezvoltare Academică reunește valorile democratice din România și drepturile omului, iar echipa de management este alcătuită din cadre didactice ale Școlii Naționale de Științe Politice și Administrație din București. Majoritatea voluntarilor sunt secvențiali, se implică în proiecte ofertate prin obligativitatea practicii.

Proiectul Tinerii construiesc o Românie civică a fost demarat in mai 2014 și are o perioadă de implementare de 12 luni. Grupul țintă este reprezentat de elevii din 4 licee și studenții din 3 universități bucureștene. Activitățile constau în organizarea unor evenimente informale diferite, în care s-au abordat următoarele probleme: rasismul, discursul instigator la ură, hărțiuirea sexuală (în special în universități și instituții publice) și homofobia. Invitații participanți sunt experți în domeniu, chestionând și sensibilizând auditoriul asupra unei realități. O altă activitate a fost dezbaterea ,,Libertate de expresie vs. discurs instigator la ură? Europa/ România după Charlie Hebdo”, cu participarea Lilianei Popescu (conf. univ. dr. SNSPA şi Preşedinta Fundației Proiectul de Educație Civică și Dezvoltare Academică), Asztalos Csaba Ferenc (Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării), Cristian Pîrvulescu (Dacanul Facultății de Științe Politice, Școala Națională de Studii Politice și Administrative) și Florin Buhuceanu (Preşedinte Executiv Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice). Proiectul a inclus și evenimente de tip hyde park și evenimente cu bloggeri și jurnaliști, care să asigure vizibilitatea proiectului, precum și diseminarea rezultatelor acestuia.

all

Desigur, informația înseamnă putere și e important să iei decizii în raport cu opțiunile pe care le ai. Dar nu trebuie să pierdem din vedere dinamica grupului țintă și adaptarea învățării prin experiența proprie, centrată pe individ, în defavoarea bifării indicilor cantitativi, care în mare măsură nu au aceleași impact.

Am discutat despre un proiect în desfășurare, care nu și-a prezentat încă rezultatele finale. Și totuși, apar niște întrebări general valabile oricărei aplicații care solicită finanțare: care este relevanța acestor proiecte? Care este impactul asupra grupului țintă?