Plaja cu gânduri

Târgul asociațiilor de la Youth Bloggers for NO Hate Speech

La workshopul Youth Bloggers for NO hate Speech, organizat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății civile, cu finanțare EEA grants, am întâlnit reprezentanți ai mai multor asociații care au ca scop comun promovarea drepturilor omului, antidiscriminarea, lupta împotriva discursurilor instigatoare la ură, a rasismului și homofobiei.

grup

Urmează mai multe link-uri ale asociațiilor prezente, ideile bune merită să iasă în față. Și deși au obiective asemănătoare, asociațiile au profil diferit, astfel încât mai jos există multe variante de voluntariat, cam pentru toate gusturile. Poate vă interesează:

Asociația E-Civis– le place democrația și încearcă să o promoveze oriunde este deficitară. Îi găsiți (și) pe facebook.

Centrul pentru jurnalism independent– acționează pentru profesionalizarea presei prin păstrarea standardelor jurnalistice și prin dezvoltarea unui mediu echilibrat, onest și responsabil în mass-media.

Fundația Proiectul de Educație Civică și Dezvoltare Academică– am scris pe larg despre proiectul lor.

Asociația Active Watch– organizaţie despre drepturile omului, care militează pentru comunicarea liberă în interes public;  a oferit de-a lungul timpului o platformă de dezbateri în jurul unor teme sensibile: încălcări ale drepturilor omului, presiuni asupra mass-media, lipsă de transparenţă a iniţiativelor autorităților publice locale şi centrale și a dezvoltat o aplicație foarte interesantă, Net Rangers.

 Agenda 21- APDD –  asociație română neguvernamentală, de interes național, nonprofit, neafiliată politic sau religios, al cărui scop fundamental este sprijinirea politicilor statului român de promovare și implementare în România a obiectivelor dezvoltării durabile.

 

Asociația ACCEPT  este prima organizaţie neguvernamentală de drepturile omului din România care apară şi promovează drepturile LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender) la nivel naţional.

Centrul pentru Voluntariat Cluj- Napoca- urmărește dezvoltarea voluntariatului ca modalitate de implicare a cetățenilor în rezolvarea problemelor comunității clujene.

vol

Fundația Cartea Călătoare– organizaţie non-profit care are ca scop facilitarea accesului nemijlocit la informare, instruire şi angajare pentru persoanele cu deficienţe de vedere.

Centrul FILIA–  o organizație non-profit, apolitică şi feministă care luptă împotriva inegalităților de gen prin activism, advocacy și cercetare.

Asociația Romano Butiq– înființată din nevoia de a prezenta realist comunitatea rromă și de a crea spațiul în care oamenii să descopere experimental valoarea pe care membrii acestei comunități o aduc în societate. Obiectivul principal al constituirii Asociației „Romano ButiQ” este de a studia, cultiva, dezvolta și promova, în țară și în străinătate, moștenirea culturală și romano butiqartistică a comunităților vulnerabile, multiculturale și etnice/interetnice, în special a comunității romilor din România, precum și a persoanelor aflate în situații de risc de discriminare sau excludere socială.

 

Am vorbit cu Andrei Vlăducu de la Centrul de Studii Comportamentale, despre relevanța și impactul proiectelor asupra grupului țintă din punct de vedere sociologic, despre indicatorii cantitativi necesari (de cele mai multe ori) pentru obținerea finanțării și despre cei calitativi. El susține că o paradigmă de tip incremental, unde primești feedback constant pentru un grup țintă limitat, urmând apoi să-ți pliezi activitățile în urma monitorizărilor efectuate prin instrumente specifice, poate susține un proces de învățare mult mai stabil, comparativ cu strategiile actuale de obținere a finanțării, unde, intuitiv, se solicită grupuri țintă numeroase și activități prestabilite. Chestionarele pre- și postevenimente sunt necesare pentru evaluarea cantitativă, dar insuficiente pentru relevarea calității individuale. O altă problemă apărută între realitatea din hârtii și cea din teren este reprezentată de definirea specifică a unor termeni și modul în care experiențele și filtrele personale ne plasează într-o anume realitate. Prejudecățile se nasc din lipsa experiențelor directe pozitive cu un anumit grup vulnerabil, motiv pentru care învățarea prin experiență poate avea un impact mai puternic decât niște prelegeri generale.

În sfârșit, să nu uităm că lumea poate fi un loc mai bun doar printr-un efort comun. Și prin renunțarea la etichete și sertărașe în care să generalizăm informația primită, dar și prin atenția acordată particularului.

Adaugă comentariu