Primul spectacol pe care l-am văzut la Festivalul de Teatru Clasic din Arad a fost „Avarul”, după textul lui Moliere. Paradoxal, clasicul se oprește aici-la titlul piesei, deoarece regia semnată de Cristi Juncu ne aduce în vremurile actuale, cu Alex Velea, mobile și net. Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești spune o poveste care păstrează din subiectul cunoscut avariția tatălui, intrigile sentimentale și deznodământului fericit, dar care apelează la mijloace diferite, noi, de a rezolva conflictele. Personajele sunt generice- tatăl, surioara, frățiorul, prințesa, agenta, pierzându-se identitatea consacrată- Harpagon, Eliza, Cléante, Mariana. Apar și personaje noi, menite să închege secvențele noi de acțiune.

Satira a fost prezentă pe scenă, dar în sală s-a văzut doar grotescul comediei. Spectatorii au aplaudat furtunos, aproape la finalul fiecărui act, la glume mici, unele seci. Emil mi-a zis că oamenii vin la teatru să râdă, eu prefer să plâng. În plus, spectatorilor din provincie le plac numele sonore, astfel încât Andi Vasluianu, interpretând excentric un baron local, a smuls admirația publicului (deși la premiera ultimului său film sala a fost cam goală).

Sunt mare fană a adaptărilor moderne, a spectacolelor nonconformiste, îndrăznețe și moderne. Sunt încrezătoare în muzici care creează decoruri, în coregrafii care substituie recuzita. Dar la sfârșitul acestui spectacolul am rămas dezamăgită, m-am simțit înșelată în așteptări, mai ales pentru că nu cred că arta scuză mijloacele.