Ieri la Timișoara, în magazinul Flanco din Iulius Mall, a avut loc #TurneulScoalaFlanco. Invitații au fost Cristina Bazavan, Cristian China Birta și Sorana Savu.

Cristina a început cursul, vorbind despre conținut și structuri narative, despre adaptarea și editarea subiectelor pentru specificul fiecărui blog. A pus accent pe valorile individuale cu care ne asociem, a insistat pe ideea că nici unul dintre noi nu sunt „dumnezei”, astfel încât ceea ce vedem și alegem să povestim este întotdeauna doar o bucățică din adevăr. Mi-a plăcut foarte mult prezentarea ei, verbal și non-verbal mi s-a părut o persoană foarte asumată, cu un mesaj constant, confirmându-mi că este exact așa cum se proiectează pe blogul ei.

Am notat multe idei, dintre care două trebuie concretizate imediat: existența (și mai ales respectarea!) unui plan editorial și practicarea repetitivă a jurnalismului comunitar. Acesta trebuie înțeles ca șansa la relevanță națională, prin lipsa concurenței serioase în comunitățile mai mici, care să speculeze atuurile și întâmplările dintr-un loc.

Un punct comun al prezentărilor celor trei invitați a fost atenția acordată cuvintelor pe care le alegem, formulele elegante pentru aspecte mai puțin plăcute. Altfel spus, necesitatea de a fi pro versus nevoia de a fi contra. Chinezu a insistat asupra acestei idei, dar și asupra conceptelor care stau în spatele unui brand. Cel mai important gând cu care am rămas a fost următorul, subliniat „Traficul nu te ajută, comunitatea da”.

#TurneulScoalaFlanco (2)

Sorana Savu a avut ultimul cuvânt la cursul #TurneulScoalaFlanco. Prezentarea ei- The business of blogging- a fost sfatul avizat al omului de relații publice, punctul de legătură dintre clienți și bloggeri. A făcut câteva paralele între cronicarii locali și jurnalele blogosferice, exclusivitate și diversitate, a insistat pe separarea opiniilor de relatări, pe subiectivismul asumat și, din nou, pe apropierea de comunitate. De reținut, fără a generaliza, că cine nu oferă feedback atunci când i se cere, înseamnă că ar da feedback negativ.

Mi-a plăcut foarte mult evenimentul de ieri, atât prin soluționarea unei obsesii îndelung studiate, cât și prin prisma faptului că a fost prima participare în context blogosferic. Am simțit pe piela mea ce înseamnă extensia socializării în offline. Poate, mai important, este că am identificat o grămadă de greșeli în abordarea și strategiile mele pe care le am pentru blog, am avut stângăcii în a mă prezenta și a mă vinde și am aceeași ezitare, ca întotdeauna, de a mă raporta la mine prin cuvinte, nu prin alegeri anterioare. Implicarea mea viitoare va stabili dacă informațiile primite ieri rămân la stadiul de zgomot de fond sau se concretizează în schimbare.

În concluzie, participarea la #TurneulScoalaFlanco a fost o bucurie mare pentru mine, un reper în calendarul evoluției din plan blogosferic și, sper, pas spre schimbare.