Se trasează următoarele coordonate: 2 subiecte- violența domestică și educația,  un apel la Superscrieri, 3 burse jurnalistice de 2.000 de euro sau 6 burse de 6.000 de euro, condimentate cu susținere editorială pentru realizarea materialelor care să aducă perspective noi. Organizatorii- Fundația Friends For Friends, BRD- Groupe Société Générale și Avon- și interesul acestora de a aduce în dezbatere aspecte revelatoare pentru publicul majoritar, privind dincolo de clișeele și prejudecățile care ne fac să privim cu detașare abuzuri grave și,  de exemplu, întrebările și temerile pe care le au părinții în ceea ce privește viitorul școlii și al copiilor lor.

burse

Se urmărește aducerea în atenția publică a răspunsurilor la întrebări de genul:

  • care sunt costurile pentru societate atunci cand martorii tac,
  • cum se manifesta aspectele mai putin explorate (violenta economica, sociala, psihologica)
  • care sunt posibilele solutii – de la cele care presupun implicarea statului la solutii/initiative venite din comunitate?
  • cum și de unde pot veni formulele de reformare a sistemului- modele de management, relația profesor- elev, modele concrete de performanță?

România este o țară a polarității educației: în timp ce câțiva elevi de top obțin punctaje foarte mari la testele naționale și internaționale și plasează România printre primele țări din lume la olimpiadele internaționale, aproape 50% dintre elevi nu reușesc să îndeplinească baremele minime la examenele naționale. Cum se echilibrează acest sistem și cum prețuiește el, în cele din urmă, viața unui copil care petrece în medie 15 ani în învățământul preuniversitar?

***

La fiecare 30 de secunde o femeie din România este victimă a violenței domestice și cei mai mulți dintre români aud în cercul lor social de astfel de cazuri. Cu toate acestea, doar jumătate dintre români – 51, 3% – cred cî violența domestică este o problemă de interes public, unul dintre motive fiind acela că arareori fenomenul este tratat de media prin abordări care ies din zona știrilor standard sau a senzaționalului.

Poate câștiga o bursă Superscrieri/BRD sau Superscrieri/ Avonorice autor din România – indiferent că este profesionist sau amator, jurnalist sau blogger, se exprimă prin cuvânt sau prin imagine, publică pe platforme tradiționale ori exclusiv în mediul digital. Organizatorii încurajează proiectele complexe, realizate de echipe autor + fotoreporter/artist vizual.

Aplicațiile pentru ediția curentă sunt deschise până pe 5 mai, iar formularul de înscriere, precum și alte detalii despre program, pot fi accesate pe site-ul FFFF:  www.ffff.ro/bursele-superscrieri.