„Nu poți să faci nimic: mai devreme sau mai târziu, viața reală sfârșește mereu prin a-și relua drepturile asupra imaginarului”.

Acesta este citatul care îmi rezumă cel mai bine cartea „Fata de hârtie”. Pe francezul Guillaume Musso l-am descoperit de abia acum, dar pe viitor voi avea grijă să mă mai intersectez cu scrierile lui. Ca esența dragostei dintr-un tatuaj tribal- „un pic din tine a intrat în mine pentru totdeauna și m-a contaminat precum o otravă”.

Libris.ro

Libris.ro

Fata de hârtie este Billie Donelly, un personaj secundar căzut dintr-un rând neterminat, dintr-o carte cu defecte de tipărire a autorului Tom Boyd. Tom este celebru, îndrăgit de cititori și mediatizat, atât ca urmare a succesului publicațiilor sale, cât și ca urmare a relației amoroase cu pianista Aurore Valancourt. Tom o întâlnește pe Billie într-o perioadă tumultoasă, în care medicamentele anxiolitice și antidepresive se amestecă cu alcoolul și amintirile dureroase provocate de despărțirea de Aurore, în plină desfășurare a „sindromului paginii albe” și a problemelor financiare. Iar Billie este, desigur, salvarea sa, dar într-o desfășurare de evenimente fanteziste, puțin previzibile. Guillaume Musso apelează la un artificiu ce maschează răsturnări de situații care descurcă tensiunile unei prietenii adevărate, aduc bărbații mai aproape de iubirile adevărate și o carte înapoi în mâinile autorului, după ce străbate lumea.

blue lovers

Lovers in Blue, Chagall (sursa: wikiart)

Fiind o poveste care evoluează în jurul vieții unui scriitor, cu perioadele de glorie liniștită și cele de decădere neîntreruptă, sunt consemnate mai multe idei care încheagă contextul ficțional prin raportare la realitate, existența unei cărți prin relația cu cititorii ei. Și, dincolo de cuvintele tipărite, imaginația cititorului este cea care depășește textul și conturează povestea în totalitate.

„A te interesa de viața scriitorului pentru că-ți place cartea lui e ca și cum te-ai interesa de viața raței fiindcă îti place foie gras-ul.” Margaret Atwood

În plus, pentru a nuanța și mai bine realitatea, povestea lui Musso conține numeroase trimiteri culturale, cu detalii despre scriitori, cântăreți, mitologie sau artă, care bucură și îmbogățesc cititorul cu o experiență totală, dincolo de povestea fantezistă a interacțiunii autorului cu personajul său.

Vei fi iubit în ziua în care vei putea să-ți arăți slăbiciunile fără ca celălalt să se folosească de asta pentru a-și spori plăcerea.-Cesare Pavese

Infernul este cuprins în întregime în acest cuvânt: singurătate. Victor Hugo