Sau ” „Bună seara, Băile Tușnad!”

Am ajuns la Perla Transilvaniei, în județul Harghita. Stațiunea balneară Băile Tușnad este recunoscută pentru numeroasele izvoare minerale de toate felurile: bicarbonate, carbonate, clorate, sodice, magneziene, feruginoase, calcice și ape mezotermale folosite în bazine; stațiunea este mărginită de munții Baraoltului și cei ai Bodocului.

În Băile Tușnad, umblă ursul: Jar a medve! După ora 20.00 există șanse destul de mari să întâlnim urși prin oraș. Rămâne de văzut pe parcursul următoarelor zile dacă legenda este adevărată. La cât de pustiu am găsit orașul în ceas de seară, șansele îmi par mari.

Stațiunea șerpuiește de-a lungul văii Oltului, între brazi și foioase, cu numeroase hoteluri și pensiuni amenajate la buza muntelui, unele mai vesele, altele mai goale, multe nefinalizate. În mijlocul orașului, lacul Ciucaș a fost amenajat în scop turistic. Poate revin cu ghidul unei întâlniri perfecte.

2015-03-25

Ceea ce este cu adevărat important este că în Băile Tușnad (Tusnádfürdő), majoritatea populației este de etnie maghiară (93,46%). Românii constituie aici  o minoritate (6,44%).  Cei mai mulți locuitori vorbesc  limba română, inclusiv la magazine, ceea ce mi se pare firesc, având în vedere prestarea de servicii pe care o realizează, mai ales granițele între care ne aflăm.

Și ce context mai potrivit să vorbim despre discriminare, nu numai despre cea pe considerente etnice sau ale minorităților sexuale. În următoarele 3 zile vom fi 21 de bloggeri din Polonia, Lituania, Portugalia, Grecia si Romania, care vom dezbatem în cadrul workshopului internațional No hate Speach discriminarea și discursul instigator la ură, modalitățile acestora de combatere, nu numai teoretic, ci și aplicat, prin exerciții și interacțiune. În cadrul programului este prevăzută și o sesiune în care 10 organizații neguvernamentale, ce desfășoară proiecte în acest domeniu, își prezintă activitățile.

Köszönöm szépen (pentru atenție) !