Plaja cu gânduri

Umilirea, Philip Roth

„Umilirea” lui Philip Roth este povestea actorului Simion Axler.

Blocat într-un impas al carierei prestigioase, se internează timp de 26 de zile într-un ospiciu, deplângându-și talentul pierdut și sentimentul ratării pe scenă. Se împrietenește cu Sybil Van Buren, o femeie măritată care descoperă întâmplător că cel de-al doilea soț al său bogat și-a abuzat copila, dorind să găsească pe cineva dispus să-l împuște. După externare, rămâne în singurătate, departe de spectacole și critici și viața socială, până când o reîntâlnește pe Pegeen, fiica unor prieteni din tinerețe, cea care provoacă punctele culminante în viața singuratică a actorului.

Umilirea este un roman grav, un roman al continuității, al drumului către sfărțit și, în definitiv, al sfârșitului. Un roman bine scris, o vice fermă ce-și merită locul în canonul lui Roth. The Thelegraph

 

www.libris.ro

www.libris.ro

Cartea este construită din trei acte: „În aer”, „Transformarea” și „Ultimul act”, o succesiune de situații cu urcușuri și coborâșuri, cu gânduri care anulează trecutul și fantezii care construiesc viitorul. Spre deosebire de Complexul lui Portnoy, prima carte în care l-am descoperit pe Roth, accentul cade aici mai mult pe context decât pe personaj în sine, deși există un univers interior complex. Toate personajele se antrenează în conflicte care lăsă urme atât de profunde, că duc la tragedii. Apar întrebări: când începi să pierzi controlul asupra propriei vieți, când începi să-ți definești fericirea fără să te raportezi la tine?

Țipa în gura mare când se trezea în miez de noapte și descoperă că încă se află blocat în rolul omului lipsit de propriul sine, de talentul, de locul său în lume, un om de tot disprețul care nu mai reprezenta nimic altecva decât inventarul propriilor defecte. Un om care își dorea să trăiască jucând rolul unui om care voia să moară.

În anul 1997, Philip Roth a primit Premiul Pulitzer pentru Pastorala americană. Este singurul scriitor în viață a cărui operăeste fi publicată  în ediție completă și definitivă de Library of America.

Adaugă comentariu