Plaja cu gânduri

Elixir. Elixirul dragostei

De la mijlocul lui iunie, de când a reînceput Teatrul de Vară, de abia miercuri am ajuns la primul spectacol. Și a fost dintr-o hotărâre scurtă, după ce cu câteva seri în urmă văzusem un film naiv, unde Maia Morgenstern interpretează rolul unei profe de la o universitate de arte. Și în ciuda poveștii romanțate și a deznodământului previzibil, o mențiune scurtă trebuie acordată coregrafiei fantastice. Pe de altă parte, numeroase nume românești sunt incluse în diferite departamente de producție.

Revenind, Asociația Artextract a adus la Arad spectacolul Elixir, de Eric Emmanuel Schmitt, în regia lui Marcel Țop. Maia Morgestern și Marius Bodochi sunt Louise și Adam, foști iubiți, actual iubiți, certați, prieteni, geloși, disperați, intriganți, îndrăgostiți, enervanți. Elixir e un spectacol foarte dinamic, iar artificiile scenografice împacă foarte bine detaliile temporare și geografice- Paris/ Montreal/ Roma.

De abia am comandat cartea lui E. E. Schimitt și este în plan să completez bibliografia în primul rând pentru că mi-a plăcut punerea în scenă. Ne-am putea gândi că subiectul iubirii și al cuplului este omniprezent și intens dezbătut și, desigur, așa este. Doar că structura spectacolului, inversarea rolurilor dintre personaje, intrigile și inserturile muzicale, plecând de la o poveste pe care o cunosc acum, mi-au făcut dor articularea lipsită de dantelărie ale lui Schmitt. Louise sunt eu, Adam ești tu. Avem povești diferite, ne raportăm sau nu asemănător la sentimente și dorințe, la psihoterapie și la domeniul juridic, la prieteniile de după iubiri, la intrigi și frustrări. Provocăm iubirea? Ne prăbușim în butoiul de licoare magică al celuilalt, atunci când ne îndrăgostim? Joaca sentimentală este manipulare sau doar chimie?

Câteva replici din spectacol mi-au pus gândurile la frământat asupra unor aspecte care aparțin aceluiași univers sentimentalist. Și m-am bucurat de moment, cu urma de regret a comportamentului publicului arădean, despre care nu am cele mai sincere aprecieri.

În programul Teatrului de vară urmează cel puțin alte două reprezentații de neratat, așa că hai la teatru.

Un comentariu

Adaugă comentariu