Plaja cu gânduri

Red Sparrow- găsește puzzle-ul care lipsește

Am participat aseară, la invitația Cinema City, la avanpremiera filmului Red Sparrow, în sala T IMAX de la Cinema City Shopping City Timișoara. Filmul este regizat de Francis Lawrence și reprezintă a patra producție în care Jennifer Lawrence este personajul principal.  Scenariul este semnat de Justin Haythe, având la bază cartea scrisă de Jason Matthews. Jeremy Irons completează distribuția, făcând un rol care aduce surprizele deznodământului, iar australianul Joel Edgerton este „americanul frumușel”. În ciuda contextului politic bine plasat, nici un actor rus nu a făcut parte din distribuție, la filmări participând americani, britanici, belgieni, nemți și ucrainieni.

În prim plan este povestea balerinei Dominika Egorova. Dar aceasta nu este o poveste despre dans și artă decât într-o mică măsură, cât să contrabalanseze secvențele violente, de nuditate și conținut explicit care urmează pe parcurs. Sunt inserate mai multe cadre cu sânge, torturi fizice și lovituri cu brutalitate, deci prezența copiilor în sală a fost nepotrivită aseară. În sfârșit, filmul începe alert din primele secvențe, intrigile se conturează rapid și într-o bună parte din desfășurare nimic nu pare forțat, deși schimbăm registrul cultural din Teatrul Balșoi și ajungem în ierarhia serviciilor secrete rusești, apoi americane.

După ce este nevoită să renunțe la cariera sa, Dominika urmează o școală de stat care o pregătește să devină spion, la inițiativa unchiului său, un patriot sus pus al sistemului rusesc. Lucrurile se construiesc în jurul ideilor de manipulare a adversarilor, de seducție și putere, de renunțare la moralitatea sentimentală. Scopul scuză mijlocul sau „Suntem un puzzle de nevoi, găsește piesa lipsă”, există o singură misiune, sacrifică tot ce este de sacrificat.

Și asta până la un punct sau până la final?

Conflictele și suspansul se aglomerează într-un anumit moment, existând o tensiune credibilă care se sparge, asemeni unui bulgăre de zăpadă, chiar la final, când lucrurile se așează prea convenabil pentru câțiva dintre cei care trădează. Filmul schițează fără subtilitate îndoctrinarea politică, dar și craterele din sistem. Se urmărește, inevitabil, un fir amoros și, la final, nu primești răspunsurile la întrebările pe care ți le pui despre datoria „față de țară”.

Psihologie, acțiune, informație, trădare- câteva cuvinte care descriu Red Sparrow. Un film care reușește să te prindă în acțiune, să uiți de zăpadă și dead-line-uri cotidiene.

Adaugă comentariu