Plaja cu gânduri

Breaking News. Filmul, nu știrea.

Filmul Breaking News a avut premiera internațională la Festivalul Karlovy Vary din Cehia, unde a fost premiat, și intră în cinematografe începând cu 29 septembrie, context în care echipa se află într-o caravană de promovare prin țară. Regizoarea Iulia Rugină, scenarista Oana Răsuceanu și actrița Voica Oltean au ajuns la vizionarea ce a avut loc în această seară la Cinema City Arad.

Mie îmi plac filmele noi românești, toate pleacă de la prezumția de „nevinovăție” în capul meu. Totuși, din Breaking News mi-au plăcut mai mult subiectul, frământarea și empatia conturate pe parcurs, decât acțiunea în sine. Contrar așteptărilor la care te provoacă titlul, ritmul nu este unul alert, ci mai degrabă o invitație la introspecție, o nevoie de revanșă pentru un jurnalist care își pierde colegul cameraman într-o explozie, în timpul unui reportaj. Probabil că este subiectivism, dar Andi Vasluianu are un personaj credibil, pe care îl transformă fără exagerare, prins între dedublările realității.

În distribuția filmului Breaking News mai apar Ioana Flora, Oxana Moravec, Floriela Grapini, Maria Rotaru, Angela Ioana, Constantin Cojocaru. Scenariul este semnat de Iulia Rugină, Oana Răsuceanu și Ana Agopian. Director de imagine este Vivi Drăgan Vasile, monteur — Cătălin Cristuțiu, iar scenograf — Andreea Popa. Producătorii sunt Tudor Giurgiu, Oana Giurgiu și Bogdan Crăciun. Filmul este o coproducție Hai-Hui Entertainment, în coproducție cu Libra Film Productions.

Secvența rolului pentru serbare mi s-a părut a fi una dintre cele mai puternice, pe fondul opozițiilor conturate și a conflictului interior existent. Când lucrurile scapă de sub control, construiești pe de o parte, deși riști să strici în alte părți care contează- în acest caz, relația de familie. În plus, cadrele lungi mi-au făcut dor de mare, iarna. Și pentru motivul simplu că te răscolește în căutarea unor răspunsuri individuale, filmul merită un bilet cumpărat în cinematografe.

Un comentariu

Adaugă comentariu