Plaja cu gânduri

#malpraxis, un spectacol de Bogdan Georgescu

#malpraxis este un proiect de artă activă, dezvoltat împreună cu studenți masteranzi și profesori de arta actorului ai Departamentului de Artă Teatrală din cadrul Universității Lucian Blaga Sibiu, în coproducție cu Teatrul Național Radu Stanca. L-am văzut recent, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Sibiu.

Regizorul Bogdan Georgescu continuă seria producțiilor inspirate de cazuri reale întâmplate în România, după #antisocial (pe care l-am văzut la Timișoara, în cadrul FEST-FDR 2016, povestit aici) și #minor. Cele trei spectacole au apărut în aceiași ani în care au avut loc evenimentele controversate, în încercarea creării unei platforme de dialog între publicul spectator și echipa de producție. Subiectele sunt intense, aducând în spațiul de dezbatere probleme țintite.

Ești într-un salon de înfrumusețare- manechiură, coafură, masaj, oje, creme, pantofi eleganți. Atmosfera este relaxată, aparent superficială; discuțiile se încheagă în jurul nimicurilor vieții, între chestionări curioase despre sex, dragoste, mâncare, putere și concluzii de necombătut. Și în toată gluma de până atunci, afli că o mamă își operează pentru a doisprezecea oară copila, din cauza unor probleme ortopedice.

#malpraxis nu este un spectacol despre cazuistica doctorului Burnei, ci este doar un pretext pentru a semnaliza  câteva subiecte, considerate încă tabu în România anului 2017, pe care regizorul le aruncă în fața publicului: educație sexuală, igienă, sexul consimțit, controale medicale periodice, dreptul la a doua opinie medicală.

Din distribuție fac parte Codruța Vasiu, Cristina Ragos, Ștefania Marola, Cristina Blaga, Alexandra Gavrilov, Alexandra Spătărelu și Raj-Alexandru Udrea. Cele șase actrițe, alături de personajul masculin (și el puternic feminizat) conturează un personaj feminin colectiv, așa cum s-a arătat pe parcursul investigației jurnalistice: mamele copiilor, soțiile medicilor, o procuroare, jurnalista care a căutat adevărul- o gașcă de femei care nu au suportat nedreptatea.

Reprezentația de la Sibiu a fost și prima întâlnire cu publicul pentru spectacolul lui Bogdan Georgescu, la care a participat și Luiza Vasiliu, de la casajurnalistului. Munca de documentare pe care ea a realizat-o, alături de fragmente ale discursului de mulțumire a Madonei de la ultima ediție a Billboard Awards, au constituit punctul de plecare pentru regie.

#malpraxis este un spectacol puternic, plin de umor, care tratează elegant și emoționant un subiect delicat. Râzi mult, ca la final să nu îți poți stăpâni lacrimile. Alte cazuri sunt în curs de documentare, nu-ți ridici întrebări?

 

***

sursa foto: http://www.tnrs.ro/

Adaugă comentariu