Plaja cu gânduri

Frumoasa și Bestia- adaptarea live-action din 17 martie la CinemaCity

Din 17 martie, Forum Film aduce în rețeaua CinemaCity din România „Frumoasa și Bestia”, o adaptare spectaculoasă live- action a filmului de animație Disney. Filmul va fi disponibil în format 3D (dublat și subtitrat) și IMAX 3D subtitrat.

Pentru mine, povestea este o parte din copilărie. Părinții mei aveau un aparat video și câteva filme pe casete, inclusiv desenul ăsta, pe care mama ni-l punea iar și iar și iar, pentru că nu aveam prea multe alte variante. Probabil că eu și Andreea știam ce secvențe urmează, dar heeey! cine știa atunci ce înseamnă plictiseala? Vorbesc de perioada de început a anilor 1990… Nici nu-mi amintesc ce înțelegeam la momentul respectiv din poveste, cert este că desenul animat, prin fondul muzical vesel, hainele fetei, funda colorată cu care își lega părul, mereu asortată cu restul ținutei, dar mai ales prin secvențele de la bal, cu rochia galbenă a lui Belle, și-a câștigat un loc aparte în amintirile mele. Ne erau dragi Lumiere și Wardrobe, Mrs Potts și Chip și restul „ajutoarelor” de basm și desigur că empatizam cu binele, în fața înfumurării și răutății lui Gaston, Aaah, și desigur, trandafirul care se ofilește treptat…

Filmul respectă basmul autoarei franceze Jeanne- Marie Leprince de Beaumont, dar se impun niște detalii despre modul în care se respune povestea. Tehnologia facilitează întâlnirea cu copilăria, în contextul în care filmul actual pentru IMAX este formatat și prezentat în format extins 1.9:1. Concret, spectatorii vor vedea cu 26% mai mult din poveste decât pe un ecran standard. În sala IMAX ai parte de o vedere panoramică, un ecran care îţi captează privirea periferică mai mult decât orice altă experienţă cinematografică, iar formatul extins face lucrurile mai clare şi mişcările mai ample. Acesta este şi motivul pentru care, atunci când urmăreşti un film în format IMAX, simţi că eşti în mijlocul acţiunii.

Bill Condon, regizorul filmului „Frumoasa şi Bestia”, declară că versiunea din sala IMAX l-a făcut să-şi vadă filmul într-o lumină cu totul nouă:

M-a făcut să mă simt ca şi cum am fost din nou pe acel platou masiv pe care am filmat. Era uriaş, iar posibilitatea de a vedea cât mai mult din el îmi dă un sentiment nemaipomenit.

Tot filmul este realizat pe moda veche. Poate am mers şi în locaţie o zi, dar mai tot filmul a fost realizat la Shepperton Studios, în modul în care ar fi făcut şi MGM la Hollywood în anii ’50. Am construit un sat întreg cu decoruri masive şi scene imense interconectate. Spre exemplu, puteam merge din sala de mese a castelului până la scările de la intrare şi în imensa sală de bal. Într-adevăr spectaculos. Şi aceste lucruri pot fi văzute foarte clar în formatul IMAX.

Câteva scene i s-au părut regizorului speciale şi foarte potrivite pentru formatul IMAX:

Sala de bal, acea cameră imensă plină de candelabre care sunt incredibil de sus şi care încadrează întotdeauna partea superioară a imaginii. Filmul este plin de scene frumoase care îţi bucură privirea, iar aşa ai ocazia să vezi cât mai mult din ele, scena de bal fiind un exemplu foarte bun. De asemenea, cred că scenele de la castel – mai ales lupta din turn de la final, sentimentul de a fi în aer şi teama pe care o simţi când Bestia este forţată să sară din turn în turn, sunt mult mai intense în acest format.

Emma Watson și Dan Stevens sunt Frumoasa și Bestia. Hai să ne bucurăm de povești! 

 

Un comentariu

Adaugă comentariu