Plaja cu gânduri

Doctor Strange- Deschide-ți mintea pentru o experiență cinematografică de neratat

Azi a intrat în cinematografe cea mai recentă producție Marvel, Doctor Strange. Am povestit deja cât de tare mi-au plăcut primele 15 minute din vizionarea exclusivă. Acum, având vederea de ansamblu, este clar că povestea neurochirurgului Stephen Strange, cunoscută iubitorilor de benzi desenate încă din 1963, este exact genul de film pentru care s-au inventat tehnologiile IMAX. Să afirm că filmul are efecte speciale este prea puțin, raportat la experiența cinematografică pe care am avut-o la avanpremiera de la Cinema City- Shopping City Timișoara: multiversuri, clădiri și orașe care se compun și recompun, colaje de înălțări și prăbușiri, decorul dinamic, replicabil, în permanentă pliere și reconstrucție, caleidoscoape fascinante, absolut care imprimă spectacoluluivizual termeni de superlativ.

Regizorul producției este Scott Derrickson, iar în rolurile principale apar Benedict Cumberbatch, Mads Mikkelsen, Tilda Swinton și Rachel McAdams.

Fără spoillere, filmul se construiește pe lupta dintre bine și rău, dintr-o perspectivă magică. Producătorul Kevin Feige explică: „Pe de o parte sunt aceste poveşti pe care le putem numi ale străzii şi, pe de altă parte, în Universul Marvel sunt şi poveştile cosmice, precum «Thor», «Gardienii Galaxiei» şi «Răzbunătorii». Mai este, însă, şi o parte foarte importantă a acestui univers, lumea supranaturală, de care nu prea ne-am ocupat. Iar «Doctor Strange» este reprezentativ pentru această sferă”.

Și, mai mult de atât, filmul nu ignoră probabilitățile din viitorul fiecăruia dintre noi. Personal, pe lângă efectele spectaculoase ale filmului, m-a scurtcircutat ideea despre teama de eșec și nu bucuria succesului, care ne transformă sau ne împiedică să fim cine suntem. Apoi, m-au atins perspectiva asupra sfârșiturilor noastre, a ceea ce cunoaștem, și transformarea în începuturi, mai ales când trebuie să uităm ce știam. Filmul are ca punct de plecare medicina clasică, dar acțiunea se construiește într-un plan mistic, fantastic- al energiilor, credinței, magiei. „Eu ader la ideea că misticismul nu este absenţa realităţii, ci prezenţa unei alte realităţi pe care nu o putem înţelege,” spune Derrickson.

Abordarea lui Derrickson a fost să apeleze la teoria dimensiunilor alternative, aceasta fiind baza universului în care se mişcă Doctor Strange. Acest lucru nu înseamnă că magia se supune ştiinţei. De fapt, spune regizorul, e esenţial să reţinem că magia e magie şi că transcende de multe ori universul real, cognoscibil şi ştiinţific. „Eu ader la ideea că misticismul nu este absenţa realităţii, ci prezenţa unei alte realităţi pe care nu o putem înţelege,” spune Derrickson. Dihotomia dintre ştiinţă şi magie pe care Doctor Strange trebuie să o rezolve face din el un personaj interesant din punct de vedere regizoral. La fel de interesante sunt și simbolurile și detaliile care completează intrigile scenariului.

Filmul „Doctor Strange” este distribuit de Forum Film România şi este disponibil în format 3D, IMAX 3D şi 4DX 3D. Nu uitați să vă bucurați de bonusul amuzant postgeneric!

Un comentariu

Adaugă comentariu