Plaja cu gânduri

Jack Reacher: Never go back

Jack Reacher-Never go back este avanpremiera acestei săptămâni, pe care am vizionat-o în sala T IMAX de la Cinema City Shopping City Timisoara, pe cel mai mare ecran din țară.

poster-exclusiv-imax_jack-reacher

Am mers la film fără a mă documenta în prealabil, fără a fi bifat prima parte a poveștii cu Tom Cruise. Acest detaliu nu m-a împiedicat, însă, să mă bucur de experiența IMAX, unde sistemul de proiectie, imaginea clară, sunetul spectaculos și arhitectura sălii de cinema au schimbat vizionarea unui film cu conspirații guvernamentale în relaxare și distracție.

Ca structură, scenariul (semnat de Richard Wenk și Edward Zwick & Marshall Herskovitz, având la bază cartea lui Lee Child) nu minte publicul și nu oferă altceva decât pretinde. Jack Reacher (Tom Cruiseși Susan Turner (Cobie Smuldersstabilesc o întâlnire, dar când ajunge în biroul ei, Jack află că ea a fost arestată pentru spionaj. Această intrigă este punctul de plecare pentru numeroase conflicte, atât în ierarhia poliției militare, cât și în plan personal. Jack și Susan devin fugari în încercarea de a restaura dreptatea și, pe fondul unor umbre ce acoperă interese militare și politice, bifează prea multe clișee hollywood-iene, cu băieți răi, cu binele în varianta sa blondă, cu trafic de arme și opiu, cu superiori corupți, droguri, trădări, renunțări, promisiuni. Mi s-a părut că în film există multă violență, dar, în paralel, se dezvoltă și o latură sentimentală, susținută de o posibilă paternitate. Romantismul nu se concretizează, cel puțin nu în acest moment, dar dialogul deschis din finalul filmului lasă loc posibilităților.

Jack Reacher:Never go back nu va deveni filmul tău preferat, nu aduce nici o revelație, nu va răspunde unor frământări interioare, dar are marele merit că reușește să te plaseze la un nivel superior al comploturilor, să te scuture puțin de praful cotidian al microuniversurilor personale, să te gândești că dacă în realitate există o translație a intrigii, responsabilitatea este mult mai greu de purtat pe alți umeri.

Adaugă comentariu