Plaja cu gânduri

Antisocial- FEST-FDR 2016

Antisocial” este ultimul spectacol de teatru pe care l-am vizionat în cadrul Festivalului Dramaturigiei Românești, la Timișoara. Producția lui Bogdan Georgescu aparține Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu, iar din distribuție fac parte Anton Balint, Cristina Blaga, Paul Bondane, Călin Roajdă, Alexandra Şerban, Cristian Timbuş și Maria Tomoiagă.

Conflictul este simplu: într-un liceu de provincie, în anul 2015, câțiva elevi creează un grup secret pe un site de socializare în care postează chestiuni nu tocmai drăguțe despre profesorii lor. Se află, cu ajutorul altor elevi, și se caută sancțiuni pentru vinovați. Aceiași actori inversează pe scenă ipostazele elevilor, profesorilor și părinților, într-un decor minimalist- o masă, șapte scaune și tot atâtea smart-phone-uri. Spectacolul este o radiografie detaliată a crizei din educație și a conflictului dintre generații. Sunt evidențiate câteva tipologii- copiii de bani gata, elevii de la țară „furați” de anturaj, familia descurcăreață care vrea un preț pentru orice problemă, părinții care nu mai comunică între ei și se acuză reciproc de lacunele din educația copilului lor, profesorii populari și cei mai exigenți.

antisocial-deschidere

 #libertatedeexpresie #violareaintimității #încredere #respect #comment #sistemeducațional #praf #spațiupublic #turnător #calomnie #share #lipsădeprofesionalism #șpagă #like #învechit #dialog@oricenivel # câtdedepartesuntemdepeșteriledincareamieșit? #hashtag

Spectacolul „Antisocial” este acum la fel de actual, indiferent de nivelul educațional la care ne raportăm. Are dialoguri amuzante, comparații profesori- actori, trimiteri satirice privind impactul teatrului în viața tinerilor. Pe de altă parte, în toată această tensiune, profesorii par cei mai depășiți de gravitatea acțiunilor, iar nepriceperea lor în tehnologie constituie o sursă consistentă a comicului de situație. Bineînțeles, toate eforturile sunt întreprinse pentru minimalizarea efectelor, nicidecum pentru lămurirea cauzelor. Ca-n viața reală, prestigiul și aparențele primează, ce scrie presa și cum se propagă această situație scăpată de sub control în comunitate. Spectacolul este, totodată, o lecție despre (ne)asumare și limitele libertății de exprimare, despre teamă și consecințe.

Finalul demască turnătorul. Și aduce în prim plan întrebări valabile despre conduita umană și viitor.

Sursa foto: www.tnrs.ro

3 comentarii

Adaugă comentariu