Plaja cu gânduri

Casa cu pisici- FEST-FDR 2016

Casa cu pisici este un spectacol de Radu Iacoban, care se joacă la Teatrul Mic din București, invitat la Timişoara în cadrul Festivalului Dramaturgiei Româneşti. Pentru mine, a fost un spectacol cu totul imprevizibil, peste aşteptări.

Din distribuţie fac parte Emilia Dobrin, Andreea Grămoşteanu şi Ilinca Manolache. Astfel, spectacolul este povestea unor femei- mama, fiică şi menajeră, care îşi ascund nefericirea în spatele aparenţelor, dar care se lasă măcinate de regrete şi singurătăţi neasumate.

teatru

În ciuda titlului, reprezentaţia nu este o comedie. De fapt, începe ca o comedie- dinamism, contraste amuzante, dar pe parcurs, acţiunea se intensifică şi se schimbă brusc, dramatic. Şi toate tristeţile se ascund în ambalaje frumoase, în citate cunoscute sau discuţii banale, din care vag ghiceşti metaforele.

Conflictul mamă-fiică nu apare din primele secvenţe ale spectacolului. Dramele personale sunt cele care domină monologurile şi dialogurile, ratarea. Emilia Dobrin joacă foarte convingător un personaj sub semnul ratării, cu boli psihice, fără exagerare, doar cu convingere şi multă atenţie la mimică şi gesturi. În acelaşi stil, Ilinca Manolache gravitează între veselie şi prăbuşire. Dialogurile accentuează problemele de comunicare dintre personaje şi problemele individuale ale personajelor. Jocul actoricesc umple spaţiul lăsat de decorul lejer, care concretizează un spaţiu plin de angoase şi dependenţă de trecut. Iar pisicile împăiate sunt substratul cel mai important al reprezentaţiei, detaliul care aduce în lumină caracterul spectacolului. Scenografia poartă semnătura Mihaelei Ularu.

Casa cu pisici este un spectacol foarte emoţionant. Pe scenă există treceri bruşte de la o stare la alta, dar în rândurile spectatorilor palpează constant un freamăt, o senzaţie că poate fi povestea fiecăruia.

foto: TNM

Adaugă comentariu