Plaja cu gânduri

La Șiria a fost Festivalul „Ioan Slavici”

Localitatea Șiria din județul Arad este legată de numele scriitorului Ioan Slavici, născut aici în 18 ianuarie 1848. Am făcut anul trecut o tură scurtă, fără să bifez toate variantele turistice, dar anul acesta Consiliul Județean și Centrul Cultural Judeâean din Arad, Primăria Șiria și Uniunea Scriitorilor, Filiala Arad au organizat în weekendul 6-7 august  cea de-a doua ediție a Festivalului „Ioan Slavici”.

Programul a inclus momente de dezbatere literară, teatru și proiecții cinematografice. Actrița Oltea Blaga a coordonat elevii clasei de actorie A Școlii Populare de Arte Arad

Mi-a plăcut foarte mult un aspect al acestei ediții, despre care a vorbit Doru Sinaci, directorul Centrului Cultural Județean Arad:

„De data aceasta vom da festivalului o amploare naţională, deoarece vom lansa şi un concurs literar „Ioan Slavici”, dedicat atât tinerilor, cât şi scriitorilor consacraţi, pe teme legate de opera lui Ioan Slavici, concurs care se va finaliza la mijlocul lunii noiembrie. În cadrul acestui concurs vom oferi mai multe premii pentru locurile I, II şi III, cuprinse între 200 şi 800 de lei, dar şi un mare premiu în valoare de 1000 de lei. Dorim să mediatizăm cât mai mult acest brand cultural numit „Ioan Slavici” şi să îi dăm amploarea cuvenită”.

Concursul literar „Ioan Slavici” va avea două categorii, pentru tineri şi studenţi, respectiv pentru scriitori consacraţi.  În cazul primei categorii, proza nu trebuie să depăşească 10.000 de caractere, iar tema propusă este „Condiţia şcolii de astăzi pentru un elev, student, tânăr învăţător sau profesor (satisfacţii, deziluzii, bucurii etc)”. Pentru cea de-a doua categorie, participanţii trebuie să scrie o proză care să nu depăşească 20.000 de caractere, pornind de la următorul context: „Imaginaţi-vă un Lică Sămădăul de astăzi, din zona Şiria – Podgoria. Creaţi, odată cu personajul, şi conflictele în care intrăacesta (sociale, erotice, religioase etc)”.

 

Adaugă comentariu