Plaja cu gânduri

Școala spaniolă de dresaj din Zădăreni a avut antrenamente deschise

Duminică am participat la antrenamentul deschis al Școlii de dresaj spaniol de la ferma de cai andaluzi din Zădăreni, lângă Arad. Invitații evenimentului au fost prietenii arădeni, Simion Avram, Miroslav Jivoinov și Ștefan Korsiczky, programul incluzând și demonstrații de dresaj canin.

La Zădăreni, ferma are 7 exemplare de cai andaluzi aduși din Spania, iar antrenamentul a fost unul demonstrativ pentru dresajul spaniol, dresajul clasic și cel artistic, într-un context în care în peisajul echitației actuale accentul cade asupra săriturilor.

antrenam

Minutele reprezentațiilor din program sunt rezultatul antrenamentului calului și al călărețului. Caii încep antrenamentele în jurul vârstei de doi ani, cu o frecvență de 3 programe săptămânale. Antrenamentul călăreților variază în raport cu aptitudinile acestora. Primul pas în evoluție îl reprezintă deprinderea poziției în șa, ulterior începând antrenamentele propriu-zise de dresaj.

Nu există „cel mai bun moment” pentru a începe echitația, nu poți fi prea tânăr sau prea bătrân. Ce contează este sufletul omului, deoarece caii sunt animale care simt imediat sentimentele, mi-a povestit Tiberiu Corcheș, instructor de echitație al Școlii spaniole de dresaj.

Pentru copii, este foarte important ce gândesc părinții și cum privesc aceștia relația cu animalele, dincolo de înclinația personală spre acest sport. În timpul comunismului, a existat asocierea echitației cu burghezia, fapt pentru care reancorarea acestui sport în prezent durează mai mult timp. Există preconcepția că un cal slab este unul sportiv, neaplicabilă cailor andaluzi, rasă care necesită o anumită masă musculară pentru realizarea elementelor. Forțarea calului înaintea încălzirii poate determina incidente grave.

calaret

Echitația nu este nici cel mai scump sport, dacă ne raportăm la alte sporturi care necesită echipamente. Există echipamente mai scumpe, altele mai ieftine.

cer

A fost tare frumos duminică la Zădăreni. Cerul pictat de nori grași, dar prietenoși, verdele câmpiei, detaliile organizării atente de la Fermă. Copiii curioși au avut șansa unui prim moment de împrietenire cu poneii, a existat un punct cu mâncăruri și băuturi, precum și un punct de asistență medicală. Și cel mai mult mi-au plăcut scurtele momente de tandrețe, deoarece cei mai mulți călăreți tineri (copii de-a dreptul), în momentul în care coborau din șa, își îmbrățisau calul. Ce multe poate spune acest mic gest!

La Zădăreni urmează „Cursul de echitație și lejeritate”, susținut de Tiberiu Corcheș în weekendul 5-7 august. Detaliile sunt disponibile pe pagina de facebook sau direct la fermă, în localitatea Zădăreni, județul Arad, nr 156 A, la Ferma de cai andaluzi.

Adaugă comentariu