Plaja cu gânduri

Voyeur, primul spectacol din programul Teatrului de vară

Adică tu chiar crezi că liniile din palmă îți influențează destinul?” se întoarce psihiatra încruntată către el.

Mă încrunt și eu, din scaunul meu- mă gândesc tot mai des în ultima vreme la asta și nu știu care e răspunsul. O pasăre solitară taie cerul în aria mea vizuală. Dincolo de gard, un salcâm viguros, pe jumătate umbrit și pe jumătate strălucind în lumina apusului, se revarsă impunător asupra zidurilor vechi din curțile vecine. Păsări ciripesc împrejur. Din spate, se transmit în serie chicoteli tinere. Replicile sunt rostite clar, sonorizarea funcționează perfect.

Mă încrunt și eu, scurt. Apoi zâmbesc. O canapea, o masă cu semnificația unei bucătării cu bar și un birou cu telefon și casetofon cu muzică de operă, doi actori- Alexandra Ioniță și Tudor Aaron Istodor, un text vesel- decupaj din romanul lui Gardner McKAy, „Păpușarul”, și un ritm intens, cu răsturnări de situații, concretizează pe scena Teatrului de Vară din Arad spectacolul Voyeur, o producție a Teatrului de Artă din București.

teatru de var[

Made este medicul psihiatrul curant a patru dintre cele unsprezece victime ale Păpușatului. Următorul număr poate fi al ei, pentru că îi permite lui Peter să intre în casa ei, să dea un telefon, deoarece se simte vinovată să-l refuze, deoarece i-a reparat mașina. El este gay, actor, voyeurul care o chinuie și o sperie cu insistența lui sau chiar criminalul în serie? Este apropierea morții sursă de eliberare? Este manipulare când plăcerea celuilalt ne face plăcere? Am simțit niște roluri fără excese, cu o trecere lejeră și șarmantă între atâtea răsturnări de perspectivă, între zâmbete și tensiune, naivitate și putere.

Drept e că-mi mai potolisem dorul de București și de diversitate prin spectacolele pe care le-am văzut în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Nou. Dar astăzi mi-am adus aminte de vremurile Zdaf, când lucrurile erau Studențește, frate!, de momentele de la Green Hours, de Breaking up și de alte multe lucruri frumoase, petrecute demult.

Adaugă comentariu