Plaja cu gânduri

O delicatesă, Muriel Barbery

Muriel Barbery este o romancieră franceză născută la Casablanca, Maroc, la 28 mai 1969. Primul său roman, „O delicatesă”– scris în 2000- a fost tradus în douăsprezece limbi. Nu se resimte deloc influența formării academice a autoarei- studii aprofundate de filosofie; în schimb, scrierea este plină de pasiune, ceea ce transformă cartea într-o lectură perfectă pentru vacanță: fluidă, dar sațioasă, provocatoare prin descoperirile pe care le propune, ispititoare.

Cel mai mare critic culinar află că va muri în următoarele 48 de ore. Multiplele perspective narative îi conturează parțial profilul, amintirile unor gusturi și gusturile unor amintiri. Între pagini este surprinsă o călătorie printre meniuri pantagruelice, prin descrieri ample, care fac apel la toate simțurile cititorului. Stilul este concret, fără a îndepărta plăcerea pentru potrivirea cuvintelor. Fascinația reală pentru Japonia, unde autoarea locuiește actual, este transpusă în carte prin prezentarea delicateselor regionale. Pe cealaltă parte, nici preparatele tradiționale magrebiene nu sunt uitate, făcând rândurile unor recompuneri delicioase.

În sfârșit, delicatesa din final este un preparat de o naivitate surprinzătoare și vine la pachet cu niște întrebări de care nu poți scăpa, privind raportarea personală la moarte, la iertarea greșelilor celor din jur sau, de ce nu, etapizarea vieții în repere alimentare. „O delicatesă” este mai degrabă o carte care se citește și se simte individual, decât se recomandă.

A degusta este un act de plăcere, a scrie despre această plăcere este un act artistic, dar singura, adevărata operă de artă, în definitiv, este festinul altuia.

Adaugă comentariu