Plaja cu gânduri

Radu Jude regizează la Timișoara primul său spectacol de teatru

Radu Jude, cunoscutul regizor, scenarist și producător de filme, debutează în lumea spectacolelor de teatru la Naționalul din Timișoara. Spectacolul Scene dintr-o căsătorie, de Ingmar Bergman, în traducerea lui Carmen Vioreanu, urmărește disoluția unei familii, „singurătatea în doi” și paradoxurile despărțirii.

Photo credit: Silviu Ghetie

Credit foto: Silviu Ghetie

Teatrul Național din Timișoara face, astfel, încă un pas în direcția cercetării noilor forme de expresie artistică de sinteză rezultate din întâlnirea teatrului cu celelalte arte. Este un experiment cultural, în care publicul îi întâlnește pe actorii Claudia Ieremia, Alina Ilea și Ion Rizea. Scenografia spectacolului este semnată de Iuliana Vîlsan, un artist important în artele vizuale din România, având în portofoliu numeroase premii și nominalizări.

Premiera spectacolului este programată joi, 10 martie, de la ora 19, la Sala 2 a Teatrului Național din Timișoara.

„Faptul că publicul a fost în număr din ce în ce mai mare alături de noi este o dovadă că provocările- nu puține – prin care am trecut noi, creatorii spectacolului și producției de teatru din Teatrul Național, cei din scenă, ca și cei din spatele scenei, au devenit de fiecare dată oportunități pentru spectatori, oportunităti pentru cunoaștere prin artă, ceea ce ne-a motivat să mergem mereu mai departe. Întâlnirea dintre spectatorii Teatrului Național din Timișoara și Radu Jude, alături de trei dintre actorii importanți ai Naționalului timișorean, un scenograf român important și –  last but not least – Ingmar Bergman, este un eveniment original, o cercetare pe artă vizuală vie, nu din peliculă, ci din multă trăire live, din cuvânt, teatru și o cantitate nemărginită de viață. Sunt foarte bucuroasă că Radu Jude a ales Teatrul Național din Timișoara pentru acest experiment valoros la nivel național și european”, declară Ada Lupu Hausvater, managerul Teatrului Național dinTimișoara.

Radu Jude a primit recent Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, la propunerea Ministerului Culturii, a câștigat anul trecut Ursul de Argint la Berlin, iar printre distincțiile sale se numără premiul pentru cel mai bun film de scurtmetraj la Festivalul de Film de la Sundance (SUA) și alte 10 premii naționale (între care opt premii Gopo).

Un comentariu

Adaugă comentariu