Plaja cu gânduri

Start FDR- Festivalul Dramaturgiei Românești

Miercuri, 15 aprilie 2015, începe cea de-a XX-a ediție a singurului festival din România dedicat dramaturgiei românești. Astfel, între 15 și 22 aprilie, într-o formulă care plasează teatrul românesc contemporan în context internațional în cel mai concret mod, FEST-FDR (Festivalul European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești) se derulează la Timișoara. În această primă etapă vor fi prezentate treisprezece producții.

Secțiunea FDR se deschide cu spectacolul Viața-i mai frumoasă după ce mori (Teatrul “Tomcsa Sándor” Odorheiul Secuiesc), pus în scenă de Mihai Măniuțiu, programat miercuri, 15 aprilie, ora 19.30, în Sala Mare a Teatrului Național.

„Spectacolul e și o glumă, și o provocare, și o meditație, și o întrebare plină de tulburare. Și nu caută să ne dea un răspuns, ci ne prezintă, simplu, o lume imaginară a morților, una din multiplele posibile, în cheia “cabaretul metafizic”. La prima vedere, în acest spectacol, lumea de după moarte nu diferă de viaţa de zi cu zi: ne aflăm într-o grădină de vară, cu scaune, mese, umbrele, cu un zid mare alcătuit din lăzi de bere. Totul pare a fi firesc, real şi, totuşi, din când în când, stranietatea se insinuează…”

10573793_10206034196990544_2094958090_oAl doilea spectacol al serii, Organic de Saviana Stănescu, în regia lui Andrei Măjeri (Teatrul Național București), începe la ora 21.00, în Sala 2. Despre aceast text, selecționerul Festivalului, criticul de teatru Oana Borș, scria:

“Traficul de organe. Viaţa imigranţilor. Visul american. Sunt temele acestui text scris de Saviana Stănescu, întregind preocuparea autoarei către „marginali”, indiferent ce formă îmbracă aceştia. Într-un spectacol ce uzează de ironie şi umor.”

Ediția din acest an a FDR înglobează un alt eveniment în care Teatrul Național este organizator, The Art of Ageing – 1st European Theatre and Science Festival, creat în cadrul Convenției Teatrale Europene.

11130528_10206034199790614_1377290007_o

Cum e să asculți hip-hop cu orchestra în cea mai elegantă sală de spectacole din oraș, sub frescele ”teribilului” Kiriacoff – Suruceanu? Teribil, am putea spune. Așa cred și cei 600 de timișoreni care se vor (re)întâlni miercuri, 22 aprilie, de la ora 21, în Sala Mare a Teatrului Național cu Subcarpați + Orchestra. De când s-au pus în vânzare biletele la concertul care va închide prima parte a FEST – FDR, spectacolul a fost vândut integral. De asemenea, alte cinci spectacole din program sunt, deja, sold-out:  Amalia respiră adânc de Alina Nelega, regia Tudor Lucanu, Teatrul Național Cluj, În trafic, un spectacol de Alina Nelega, Teatrul Național Târgu-Mureș,  Mobilă și durere de Teodor Mazilu, regia Victor Ioan Frunză, Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, În parc, un spectacol de Radu Iacoban, Godot Café-Teatru, București, De vânzare / For sale, un spectacol de Gianina Cărbunariu, Teatrul Odeon, București.

Biletele se pot achiziționa de la Agențiile Teatrului Național sau online, pe www.tntimisoara.com.

Adaugă comentariu