Plaja cu gânduri

Concertul Subcarpați +orchestra, FDR

Primul modul al Festivalului European al Spectacolului Timișoara- Festivalul Dramaturgiei Românești, desfășurat în perioada 15-22 aprilie în Timișoara, s-a încheiat cu concertul Subcarpați + orchestra, în Sala Mare a Teatrului Național. A fost o experiență culturală intensă, prin specificul formației care susține reîmprietenirea publicului cu folclorul, prin ritmul și genul melodiilor, prin alăturarea unor instrumente aparent diferite (acordeon, țambal, chitară, vioară, cobză, instrumente de suflat și percuție sau), prin sursa de energie transmisă de pe scenă publicului țintuit în scaune, prin apariția Adei Hausvater, directoarea teatrului, care și-a exprimat public aprecierea față de proiectul Subcarpați și apropierea publicului tânăr de instituția pe care o conduce. 

Biletele au fost epuizate încă din primele zile de promovare a concertului. În ciuda acestui fapt, înainte de concert, în seara respectivă, aglomerație mare la intrare. Fani visători care sperau. Am observat un public tânăr, energic, fericit. Fete care aveau vestimentație de inspirație populară, ii și veste cu ornamente florale. Dar și câțiva domni și doamne respectabile, care au gustat la fel de bine momentul, cu excepția faptului că, spre deosebire de spectatorii mai tineri, care s-au ridicat de pe scaune și s-au dezlanțuit pe marginea sălii, aceștia au stat locului. Oamenii sunt încă frumoși.

Concertul s-a văzut și s-a auzit impecabil. S-a simțit intens, dar deloc extrovertit, în cazul meu. Mă uitam la câteva puștoaice și le-am invidiat, rememorând câteva perioade fericite și libere din studenția mea. Perioade foarte îndepărtate.

Jocul de lumini pe scenă, ritmul instrumentelor atât de diferite, întregul proiectul experimental care reunește elemente atât de variate, ritmurile atipice, vocea Mădălinei Pavăl, toate aceste lucruri m-au aruncat într-o stare cumplită de analiză. Pentru suflet începi să investeşti în artă.

 

Un comentariu

Adaugă comentariu