Plaja cu gânduri

Hotul de cuvinte, Markus Zusak

     sau Cum sa dai cuiva o bucatica de cer?
     ***
     Germania sub conducerea lui Hitler. Nazisti, comunism si evrei.
     Si Liesel Meminger, traindu-si copilaria cu bucuriile aferente, dar mai ales cu drama mortii fratelui mai mic, a disparitiei mamei sale si mutarea la parintii adoptivi, Rosa si Hans, femeia cu parul de elastic si barbatul cu ochii de argint. 
     O perspectiva narativa inedita, dar structura liniara.
     Scurte lectii de germana, nu neaparat cele mai educative: saumensch ori saukerl ori arschloch, Alles ist scheisse!
     Consemnari care sa ilustreze sugestiv atmosfera perioadei, mai ales pregatirile pentru celebrarea lui Fuhrer, din 20 aprilie, consecintele psihologice ale regimului existent, evolutia unor prietenii si decizii sufletesti luate dincolo de regulile partidelor politice si o trimitere muzicala care sa fixeze niste repere, ca in alte carti:

     Si ce mi-a placut cel mai mult:  cateva descrieri atat de simplu inchegate, dar atat de cuprinzator, ca intocmai ca Liesel, care invata sa citeasca dupa ce a furat prima carte, la inmormantarea fratelui sau, m-am gandit si eu: ce convenabil […] ca descoperea puterea cuvintelor!

     Din aceeasi sfera, a vizualizarii unor contexte mai mult plastice:

„Cuvintele rostite cu candoare cazura de pe pat, risipindu-se pe podea ca o pudra” 

„Era acasa. Printre cartile de diverse culori si aspecte ale primarului, cu scrierile lor argintii si aurii. Putea mirosi paginile. Aproape ca putea sa guste cuvintele in timp ce acestea se adunau in jurul ei.” 

„Vorbele au aterizat si s-au instalat in mijloc. Toti trei s-au uitat la ele. Sperante timide, nu au indraznit sa capete curaj.” 

Uneori, in acea pivnita se trezea gustand sunetul acordeonului in urechi. Putea simti arsura dulce a sampaniei pe limba.”

     Si cateva truisme, notate in aceeasi maniera:

„Frumoasa arta a copilariei de a chicoti […], „cruzimea adevarata, pe care numai copilaria pare sa o aiba […]”  

„Ca multe alte necazuri, totul incepu cu o aparenta fericire.”

„Singurul lucru mai rau decat un baiat care te uraste , un baiat care te iubeste.”

„Este mult mai usor sa fii pe cale de a face ceva decat sa fi ajuns deja acolo”.

     Desi voluminoasa, povestea este emotionanta si curge in numeroase intrigi, parcurgandu-se usor. Si reuseste sa insufle cititorului, dintr-un anumit motiv, o curiozitate ulterioara de a corela momente si culori!

Adaugă comentariu