Plaja cu gânduri

Misterul placebo- Ne vindecă informația?

     „Misterul placebo”  urmărește luminile și umbrele relației doctor- pacient, invocând prin numeroase exemple trepiedul trecut al medicinii, susținut de magie– putere divina, de psihologie– partea umană și îngrijiri somatice, partea animală. Doctorul Patrick Lemoine, psihiatru specializat în explorarea și tratamentul tulburărilor de somn, folosește pe parcursul celor opt capitole un ton accesibil, care acoperă echilibrat terminologia domeniului medical. Specialitatea sa psihiatrică se resimte în citarea numeroaselor studii relevante subiectului, legate de insomnii, schizofrenie, psihanaliză, tulburări bipolare sau antidepresive.      Necesitatea de actualizare a practicii medicale prezintă placeboul, definit în 1956 ca fiind “un medicament fără niciun efect farmaceutic, dar administrat pentru a face pe plac sau pentru dispoziția pacientului”, ca fiind ceea ce se adaugă sau se pierde din efectul unei substanțe active. Capitolele jonglează cu elementele care concură la apariția rezultatelor medicale: puterea tratamentului– presupusă sau reală, convingerea medicului și aderența pacientului, speculând factorii favorizanți ai efectului placebo: pe de o parte, conformismul pacienților, nivelul de motivație și așteptări, încrederea, docilitatea sau respectarea regulilor impuse, iar pe de altă parte, factori care țin de doctor: personalitate, carismă, atenție, compasiune, carismă, atenție, compasiune, credințe, calificări și chiar raportarea sa la placebo în sine. De asemenea, puterea presei și căutarea „Sfântului Graal” chiar de către oamenii de știință fac din rezolvarea misterului o continuă provocare.
  
     Din perspectiva sinonimiei pacient- client, este obligatoriu să echivalăm o vizită la medic cu primirea a ceva: o trimitere, o reteță, ca și cum în lipsa acestui act, medicul își arată inutilitatea sau neștiința. Această credință determină folosirea unor preparate puțin sau aproape inactive (placebouri impure din farmacopeea oficială), care să camufleze această atribuție a prescrierii. Pe de altă parte, sunt notate vindecări neexhaustiv raportate la acțiunea farmacologică a medicamentului, în tratament intervenind totodata empatia medicului, dar și încrederea pe care pacientul o are în acesta.

     O atenție deosebită se concentrează pe homeopatie, un avatar al gândirii alchimiste, nefiind demonstrat că efectul vindecător nu este, de fapt, placebo. O altă abordare interesantă este cea religioasă, explicând puterile taumaturgice ale lui Iisus Hristos printr-o sintagmă ce aparține tiparului placebo- inductor: „Credința ta te-a vindecat.”


     „Ultima zvâcnire” a cărții cuprinde un mic ghid de simulacre moderne care oferă cititorului o posibilă măsură pentru extinderea acaparatoare a fenomenului placebo: în artă, bucătărie, copilarie, sport, poezie sau chiar placeboul legilor.
     Pornind de la ideea invocată că „orice persoană sănătoasă este un bolnav care se ignoră pe sine”, gândurile mi-am extrapolat între paradoxurilor apropiaților ipohondri și profilul clasic al studentului medicinist, mai ales în anii de studiu subclinic, pe parcursul cărora devine exponentul unei semiologii marcante. Îmi recunosc resorturile subiective care mi-au motivat alegerea cărții, însă admit că lectura „Misterului Placebo” nu este cursivă tot timpul, existând numeroase detalii dificil de înțeles în lipsa unei baze teoretice existente, dar este o carte care deschide minți, de oricare parte a relației medic-pacient te-ai afla. Din perspectiva sinonimiei pacient-client, este obligatoriu s

     ***
     Carte citită în cadrul campaniei vALLuntar, inițiată de Grupul Editorial ALL, cu sprijinul ROMSILVA

24 comentarii

 • Răspunde Bia |

  Foarte interesanta pare, de fapt chiar ziceam cuiva de curand, ca am aflat de atat de multe carti faine citind recenziile vALLuntar de anul acesta!

 • Răspunde liana |

  Pot spune ca am simtit pe pielea mea efectul placebo dar sceptica cum sunt incerc de-atunci sa gasesc tot felul de alte explicatii … poate cartea asta mi-ar lamuri msiterul!

 • Răspunde Cristina s World |

  Efectul placebo exista, asta este clar. El dispare doar in mometul in care esti constiet de alegerile pe care le faci :)Insa atunci cand vrei sa „fii mintit frumos” te bucuri de rezultatele pozitive ale acestui efect 🙂

 • Răspunde copilarim |

  Oh… cartea asta imi aminteste de un seminar in engleza in care am ales sa vorbesc despre cateva dintre tehnicile de manipulare… printre care se afla si Placebo.

  Din pacate nu am avut cu cine discuta….

  felicitari pentru recenzie si sa avem spor la plantat copaci.

 • Răspunde Lila |

  Este interesant de aflat cum functioneaza placebo. Daca totusi functioneaza ar fi bine sa apelam mai des la el 🙂
  Spor la plantat!

 • Răspunde Danonino |

  Wow! Eu tre-bu-ie sa citesc aceasta carte. Povesteam de curand cu cineva care trateaza depresii usoare cu un mix de elemente, printre care, la loc de cinste, un placebo. Mintea noastra e magica, asta e clar.

 • Răspunde Claudia |

  Pare interesanta carte si mi-a placea sa o citesc.Referitor la homeopatie, ca am vazut ca ai amintit, parerea mea e ca in nici un caz nu este vorba de efect placebo in tratamentele homeopate.Altfel nu s-ar expliza rezultatele bune care se obtin in cazul tratamentelor aplicate copiilor sau animalelor

 • Răspunde ANA MARIN |

  Este completarea perfecta a Misterului Nocebo, pe care am recenzat-o pentru aceasta campanie. Mi-ar placea foarte mult sa citesc si Misterul Placebo 🙂

 • Răspunde Maria |

  Foarte mult se vehiculeaza si despre efectele nocebo, care vin in completarea misterului placebo pe care tu il recenzezi aici. Amandoua efectele sunt curioase ca mecanism si cred ca o lectura aprofundata ar lumina mai mult actiunea lor.

 • Răspunde kemetblog |

  Nu am avut de-a face până acum cu efectul placebo, dar am auzit despre el şi cred că ar fi interesant să citesc ceva legat de acest subiect.

 • Răspunde Georgiana |

  Mi se pare foarte interesant sa citesti carti practice, cu aplicabilitate imediata! Felicitari!

 • Răspunde Vlad |

  Buna, Ioana!

  Sunt Vlad de la Nota de Subsol si vin cu o mica rugaminte la tine! Stiu ca data trecuta pentru favorul pe care mi l-ai facut prin postarea unui articol ti-am oferit un domeniu .info, dar acum am nevoie de o favoare pe care ti-o voi intoarce oricand cu placere…
  Tot ceea ce te rog sa faci este sa pui filmuletul pe care l-am pus eu pe blog in ultima postare (cea cu impozitele) intr-o postare de-a ta si sa-i dai un share pe Facebook.

  Te rog sa ma ajuti si te asigur ca gestul tau nu va fi uitat!
  Iti multumesc anticipat si iti doresc un weekend placut!

Adaugă comentariu